ما آدم های خودخواهِ امروزی
به قول یک جامعه شناس، وبلاگ آن روزها یک تخلیه گاه اجتماعی بود. واقعا تخلیهگاه بود. یعنی کسانی که فرق سادهنویسی و شکسته را نمیدانستند داعیدار نوشتن و ... بودند. برخیها وبلاگشان تا 5 نوبت در روز؛ بهروز میشد، بعضی دیگر برای بالا رفتن بازدید آمارشان؛ دیوانهوار به وبلاگهای مختلف سر میزدند.
همان روزها یکی از همکاران یک پست جالب نوشته بود، تیتر مطلب این بود؛ ما آدمهای تنهای امروزی. موضوع مطلب و ریز عنوان ها یادم نیست، اما کلیتش در مورد تنهایی آدم ها بود و این که تنهایی شان را در محیط مجازی پر می کنند و برای هر تعاملی داشته و نداشته در فضای مجازی خواهش می کنند، التماس می کنند، گاهی هم ناز و ادا در می آورند.
این روزها درگیر چیزی شبیه بررسی و مطالعات شبکه های اجتماعی همراه، مخصوص تلفن های همراه؛ ام. مواردی مانند اینستاگرام، وایبر، واتس آپ و تانگو و بقیه نرم افزارهای که طبقه دسته بندی علمی نمی توانند شبکه اجتماعی هم باشند.
نتیجه کاربری استفاده از آن جالب است، یک دسته بندی عریض و طویل دارد، از آن جایی که نمی دانم، منتشر می شود یا نهع ترجیح می دهم یافته های مشترک اش را بگویم.
تقریبا بیشترین کاربران؛ این شبکه ها از روی نیاز و کمبود به سراغ این شبکه ها می روند. (این دسته بندی بسیار عریض و طویل است، من خلاصۀ خلاصۀ خلاصهاش کردم.)
گروه دوم کسانی هستند که منفعت و سود مالی می برند؛ دسته آخر که تقریبا خیلی محدود هستند، با انگیزه های اعتقادی کاربر هستند.
در یک مطلب تفضیلی این قسمت ها را دیدم، شما هم بخوانیدش:
شیک بودن، راحت بودن، عدم تعلق به باید و نبایدهای دینی، پر انرژی بودن، آزادی در لذت بردن، سطحی بودن، نسبیگرایی، خودمحوری، خود مطرح بودن بخشی از مولفه های استفاده کنندگان از شبکه های اجتماعی موبایل است.
دقت در مفهوم خوشبختی و زیبایی مد نظر این شبکهها نشان میدهد، فشار برای ارائه خود در این قالبها با واقعیت موجود زندگی فرد، فاصله زیادی دارد. درحالیکه کاربر هدفش از برقراری ارتباط گِرهگشودن از مشکلات درونی و بهرهمندی از حس همدلی است، بایستههای حضور در این فضاها، خود دیگری را به وی تحمیل میکند. خوشبختی، مفهومی است که با اضافهشدن کامنتها و لایکها گِره خورده است و این موفقیت جز با جذاببودن آن هم مطابق سبک زندگی غربی محقق نمیشود.
این روزها یاد پست آن همکارم میافتم؛ ولی با این عنوان که "ما آدمهای خودخواه امروزی"
................
پ.ن۱) راه مبارزه با این شبکهها قطعا فیلتر کردن صرف نیست.
پ.ن۲) در همین رابطه می توانید این و اینیکی را ببینید.
پ.ن۳) این یادداشت به قلم چند سال پیش و حال و هوایش است؛ اول پاییز چند سالی است که باز نشر می کنماش.